Megnézem!
Bezár!

Kertépítés Veszprém megyében

Kertépítés Veszprém megyébenKertépítői tevékenységünket Keszthelytől Balatonfüredig a Balaton északi partján végezzük. Természetesen ha Ön Veszprémben keres kertépítőt akkor is állunk rendelkezésére hiszen kertépítői tevékenységünk egész Veszprém megyére kiterjed.

Folly Arborétum Badacsonyörs


Mitől gyönyörű a levendula?

Mitől gyönyörű a levendula?A levendula lehet egyszerű kerti virág, lehet gyógynövény, vagy illatosításra használt aromaterápiás csodaszer, a lényeg hogy mindehhez gyönyörű virágzó levendulát kell kertünkben termeszteni.Gyepszőnyeg akciós árlista!

Gyepszőnyeg akciós árlista!Cégünk gyepszőnyeg telepítéssel és gondozással is foglalkozik.

Tavaszi kerti munkák | Április - május

Tavaszi kerti munkák  |  Április - májusMég mielőtt a fű el kezdene nőni, célszerű gyepszellőztetést, gyeplazítást végezni. Kisebb felületek esetén ezt meg lehet tenni kézi erővel egy gereblye segítségével, nagyobb terület esetén érdemes gyepszellőztető gépet használnunk. A szellőztetés célja, hogy ....

Kertfenntartás

KertfenntartásA kialakított zöldfelületet megfelelően és szakszerűen gondozni kell. A fákat és bokrokat metszeni, a sövényeket nyírni, a füvet trágyázni, szaggatni, szellőztetni, gyomtalanítani szükséges.  ...

‹«   «   1   2   »   »›

Folly Arboretum
Úszómedence építés. Zsaluköves fóliás medence építés.  A zsaluköves fóliás medence a medence építés egyik legkedveltebb kivitelezési formája. Hogyan épül a zsaluköves fóliás medence? Klikk a részletekért >>

Balatonfüredi kertépítő
Keszthelyi kertépítő
Veszprémi kertépítő
Folly faiskola
Weboldalkészítés Balatonfüred

Kreatív ötletek
Egy új kert tervezésének során el kell döntenünk, hogy milyen formája lesz az ágyásainknak, kerti útjainknak, pihenőhelyeinknek. A harmonikus hatás elérése céljából döntenünk kell egy stílus mellett, és annak elemei segítségével tervezzük meg kertünket: pl. egy természetes hatású natúrkertben szabálytalan formájú tavat alakítsunk ki, de ha inkább az architektonikus stílus áll hozzánk közelebb, akkor ragaszkodjunk a szabályos kör vagy egyenes vonalakhoz.
 
1. Kreatív térkihasználás:
 
Átmenet a házból a kertbe
 
 
Természetes egységbe foglalhatjuk házunkat kertünkkel, ha ügyelünk arra, hogy megszakítás nélküli átmenetet hozzunk létre a ház és a kert között. Ezt úgy érhetjük el, ha egymáshoz hasonló anyagokat használunk a házfront, a terasz és a kerti út kialakításakor. Ezt a hatást erősíti a futónövényekkel felöltöztetett házfal, vagy egészen a házig nyúló évelő virágok ágyása. A teraszunkat körbeültethetjük magas évelőkkel és dekoratív cserjékkel, ezek paravánként szolgálnak anélkül, hogy teljesen elzárnák a kilátást a kert felé. Figyeljünk arra, hogy az ágyás beültetésére szánt évelőket úgy válogassuk össze, hogy eltérő időben virágozzanak, ezáltal minden évszakban gyönyörködhetünk kertünkben. A téli, csupasz kertet is színesíthetjük virágzó cserjékkel, erre alkalmas a varázsmogyoró, a kikeleti bangita, a téli jázmin, mivel ezek már februárban virágba borulnak. Évelőink közül pedig ültethetünk hóvirágot, keleti hunyort, májvirágot, vagy téltemetőt, kedvező időjárás esetén vidám külsőt kölcsönöznek éppen ébredező kertünknek.
  
 
Titokzatos kerti zugok
 
Kertünk kialakításakor a növényeket úgy kell elosztanunk, hogy ne lehessen minden látnivalót egy pillantással átfogni. Csalogatóvá tehetjük pihenőkertünket, ha nem látszik a háztól, csak a kanyarodó kerti ösvény utal arra, hogy még  vannak a kertnek megbúvó, felfedezésre váró részei. A pavilont hangulatosabbá tehetjük, ha futórózsákkal, clematisokkal, loncokkal és magas évelőkkel ültetjük körbe. Az ösvény mellett elhelyezett érdekességek, pl. kisebb szobrok, ritka növényfajok vagy illatos fűszernövények további inspirációk a kerti sétára.
 
 
 
A kert tagolása fákkal és bokrokkal
 
A kialakítás első fázisában fontos átgondolnunk, hogyan tudnánk felosztani kertünket fák és bokrok segítségével. Ezután következhet az évelőágyások helyének kijelölése. Ne zárkózzunk el a faültetéstől akkor se, ha kevés hely áll rendelkezésünkre, mert a fák és a bokrok mélységében növelik a térhatást. Ebben az esetben válasszunk kisebb méretű fákat, pl. csüngő barkát vagy liliomfát. Bátran ültethetünk a telek közepére, akár a gyepbe is kisebb fákat, mert sokkal érdekesebbé varázsolják környezetünket.
 
 
 
Különböző szintek létrehozása
 
Különböző magasságokat is kialakíthatunk kertünkben. Ennek egyik változata az ágyás beültetése alacsony évelőkkel kezdve, magas növényekkel (cserjékkel, fákkal) befejezve. A másik - természeti adottságokból származó előny - a domboldal virágos ágyássá alakítása. Ezt tarkíthatjuk terméskőből épített támfallal is.
 
 
 
Nagy kert optikai felosztása
 
A hosszan elnyúló kert mindig kihívás a hobbikertészek számára. A téglalap alakú terültet úgy varázsolhatjuk érdekesebbé, ha felosztjuk több, különböző méretű térrészre. Választóvonalként ültethetünk élő sövényt, magas évelőket vagy befuttathatunk kapaszkodóállványt futórózsával, virágzó futónövényekkel. Különlegessé tehetjük az egyhangú gyepet, ha azt (a föld felszínén) kőből kirakott keskeny sávokkal tagoljuk. Ezeknek a sávoknak a segítségével négyszögletes alakú gyepet lezárhatunk pl. félkörívvel is, így mozgalmasabbá válik az összkép. Kihangsúlyozhatjuk a térrészek közötti átmenetet azzal, ha kombináljuk a különböző anyagokat, pl. ha gyepről kaviccsal felszórt kerti ösvényre lépünk.
 
 
2.Tippek kerttervezéshez és optikai térnöveléshez:
 
A kertekre is vonatkozik a következő megállapítás: az ideális méretek nagyon ritkák. De ami hátrányként jelenik meg, az sokszor különös lehetőségeket rejthet magában.
 
 
Ha a kertünk szokatlan formájú, ne bosszankodjunk, hanem örüljünk neki. Meglehet, hogy a középen fűvel, a széleken pedig virágágyásokkal rendelkező kert egy szögletes formánál jól mutat, de a hosszúkás, keskeny vagy a rövid és széles tereknél ez már nem éppen előnyős. A kert kialakításakor éppen úgy mint a lakberendezésben a legfontosabb lépés a tervezés. Biztosak lehetünk abban, hogy lesznek olyan területek, ahova különböző fajtájú növényeket kell ültetnünk. Egy nagy kertből sok kisebb kertet varázsolhatunk. Választható épitő elemek  az előre megépített vagy növényekkel futtatott falak és átjárók. Míg egy nagyobb kertben bőven van hely a szabadon növő sövényeknek, addig egy kisebb csak vágott sövények ültetésére alkalmas.  Az optikai felosztáshoz mindenképpen növénnyel borított területeket kell feláldoznunk. Hogy ez minél kevesebb legyen, használjunk fából készült rácsokat, zárt elemeket, amelyekre kúszónövényeket futtathatunk.
 
 
Terv nélkül sajnos nem igen jutunk előre. Így tehát üljünk ki nyugodtan a teraszra, és nézzük meg alaposan a kertünket. Elvégre pontosan erről a kilátásról van szó, amelyet ebből a szemszögből nap mint nap látni fogunk. Írjuk össze, mi az, aminek mindenféleképpen maradnia kell, hol vannak a napos helyek, és melyek azok, amelyek árnyékosak. Mi az, amit el szeretnénk takarni, és mi az, amit ki szeretnénk emelni. A terasz szintúgy megérdemel némi figyelmet. Mit szeretünk jobban? Ha szabad tér vesz körül minket, vagy ha védettségben érezzünk magunkat?
 
 
Ezekkel a feljegyzésekkel már megalapoztuk a következő lépést. A választófalak megtervezése a második legfontosabb pontunk, hiszen ezek különítik el az egyes részeket. Egy hosszabb, keskenyebb területen a választófalak célja, hogy ne lássunk el a terasztól a kert végébe. Így például sűrű sövények segítségével szűk átjárókat képezhetünk, amelyek hol a bal oldalon, hol pedig a jobb oldalon vezetnek bennünket végig a kert hosszán. Ezek a választófalak egy keskeny kertben olyan sűrűnek kell lennie, hogy a kert vége valóban rejtve maradjon a pillantásunk elöl. Fontos, hogy a kerti sétánk során az az érzés keletkezzen bennünk, hogy az egyik lezárt területből egy másikba jutunk.
 
 
Mindez teljesen másképpen   alakul egy rövid, de széles területnél. Itt fontos, hogy pillantásunk egészen a kert végéig eljusson. A védőfalak oldalsó területeket választanak el egymástól, így a látható területek keskenyebbnek tűnnek. Egy hatásos eszköz a terület optikai meghosszabbításához a középen vezető út kialakítása. A terasztól nézve hosszabbnak tűnhet a kertünk, ha ez az út eleinte keskenyebb,  majd a kert végében pedig kiszélesedik. 
A tőlünk legtávolabbra eső kertrészben mindenféleképpen szükség van valamire, ami felhívja magára a figyelmet, és kifejezi, hogy hol a terület határa. Az egyes elkerített területeken különböző kertecskéket alakíthatunk ki különböző fajtájú virágokkal. A hideg színek, mint a kék, a szürke, a lila és a fehér távolságot, míg a meleg színek világítanak és közelséget teremtenek.  A középre elhelyezett szökőkút szintén teret adhat a kilátásnak.
 
 
3. Ötletek  kerti burkolatok kialakításához
 
A burkolt felületek és a zöldfelületek arányát építési előírások is tartalmazzák, a hatóságok pedig meg is követelik a burkolattal fedett felületek arányainak betartását, mely építési övezetenként más. Például egyes hegyvidéki területeken csak a telekterület egy kis része (10?15 százaléka) fedhető burkolattal, hogy a környezet természetközeli jellege megmaradjon, és az úgynevezett biológiailag aktív felület aránya a természetes vegetációét megközelítse.
 
 
Kaputól a bejáratig
 
Talán a legnagyobb figyelmet erre a szakaszra kell fordítani, hiszen naponta többször használjuk, miközben reprezentációs szerepe is van. Nagy igénybevételt bíró, tartós, esztétikus, szilárd burkolattal kell tehát ellátni. Ahhoz, hogy két ember kényelmesen elférjen egymás mellett, minimum 120 centiméter szélességre van szükség. A bejárati út nyomvonala lehet egyenes - ha a kapu a bejárattal szemben található és viszonylag rövid az előkert - , vagy íves kialakítású, ehhez azonban hosszabb bevezető szakaszra van szükség.
 
 
Fontos az út lejtésének kialakítása: az épülettől a környező terepet - és így a burkolatokat is - minden esetben kifelé kell lejtetni, hogy a csapadék ne az épület lábazatát áztassa. Kettő?öt százalék közötti lejtés a legkedvezőbb, erről már lefolyik a csapadék, és télen sincs csúszásveszély.
 
Burkolat a ház mellé
 
Általában az épület melletti sávot is burkolattal látják el, főként a csapadékvíz elleni védelem céljából. Szélessége miatt ezek a burkolatok közlekedésre nem igazán alkalmasak (minimum 90 centiméter szükséges), de a mai korszerű szigetelések mellett ez már nem is létfontosságú, kellően túllógatott tető esetén egyenesen felesleges is. Sokkal mutatósabb, ha az épületet szép cserje- vagy évelősáv keretezi, amely oldja az épület szigorúbb vonalait. Az épület körüljárására szolgáló járda tehát távolabb kerülhet a faltól, és nem feltétlenül kell követnie annak egyenes vonalát sem: az épület melletti 10-15 méteres egyenesen vezetett gyalogút igencsak merev és mechanikus hatást kelt, sokkal kellemesebb, ha enyhe íven jutunk a kertbe. 
 
 
A lábazat csapóeső elleni védelmére nagyon mutatós és hasznos megoldás lehet egy, a lábazat kialakításához illő 30?40 centiméter széles burkolatsáv, vagy Coulékavics-sáv. (A Coulé-kavics a betongyártás során a folyami kavicsból kirostált, nagy szemű - kavicsmaradék?, amelyből szép kavicsaival igen mutatós, hangulatos kerti díszítőfelületek alakíthatók ki. Hegyes-dombos terepen a Coulé-sáv árka mélyén helyezhető el az épület körüli vizet összegyűjtő, vízelvezetést szolgáló dréncső is.) 
játszóhelyek, kerti pihenők burkolata 
 
 
Az igazi kerti utak, burkolatok kialakítására általában az épület mögötti egybefüggő, nagyobb kertrészben kerülhet sor. Részben vagy teljesen burkolhatjuk például egy szalonnasütő vagy grillezőhely környezetét, a kerti pihenő területét, a medence partját, vagy a játszóhely alatti terepet. E területegységeket kerti úttal vagy tipegősorral köthetjük össze. Ennek általános sémája a következő lehet: a legjobb térkihasználás esetén a különböző funkcionális egységeket egy, a kerti térfalak mentén körbefutó út köti össze, a kert középső részét szabadon hagyva. Így a telekhatár mentén futó többszintes növényzet és a gyepfelület határán járhatjuk körbe a kertet. Ez az elrendezés biztosítja a növények változatosságának, szépségének bemutatásához, feltárásához és a fenntartási munkák elvégzéséhez is a legjobb lehetőséget. 
 
Míg régebben az egységesebb anyagfelhasználást javasolták a szakemberek, ma már nem idegenkednek a burkolatok kombinált alkalmazásától sem. A felhasználható anyagok körét meghatározza az épület jellege, a telek természeti környezete, a beszerezhető anyagok minősége, ára, továbbá az, hogy saját magunk szeretnénk a burkolatot elkészíteni, vagy szakembert veszünk igénybe a munka elvégzéséhez. A körbefutó út például nagyon szép lehet farönk burkolattal, a szalonnasütő közvetlen környezetében már szerencsésebb választás lehet egy terméskő- vagy téglaburkolat. A játszóhely alatt vagy a medence partján jó választás a gumitégla-burkolat, míg egy kerti tó partján nagyon szépen mutat az egyébként járófelületnek kényelmetlen díszkavics felület. 
Házilagos kivitelezés 
 
Egy előregyártott elemekből készült faburkolat lerakását különösebb szakmai gyakorlat nélkül magunk is megoldhatjuk, addig ugyanezt már nem ajánlhatjuk egy legyezőmintában rakott kiskockakő, vagy kiselemes térburkolat esetében. 
Az általában a házilagos kivitelezéseknél alkalmazott, helyszínen öntött betonburkolat használatát költségtakarékossága ellenére nem minden esetben ajánljuk: kissé sivár megjelenésén túl a legnagyobb gondot az jelenti, hogy csak igen gondos kivitelezés esetén lesz megfelelő minőségű, tartósan szép burkolat, a nedvesség és a fagy hatására gyorsan töredezik. Figyelmet kell fordítani az alapozásra, a dilatációs hézagok, a megfelelő lejtésviszonyok kialakítására. 
 
Jól és egyszerűen felhasználhatók az előre gyártott betonlapok, amelyek különféle méretben, formában és felületképzéssel kaphatók. Nagyon fontos azonban, hogy ne helyezzük egyszerűen a termőföldre a betonlapot, szükséges a megfelelő alapozás elkészítése - a tipegősor kialakításánál is - , ez garantálja ugyanis azt, hogy pár év múlva nem girbegurba felület éktelenkedik kertünkben. A megfelelően tömörített alapra tegyünk vízelvezető réteget (kavics, sóder, zúzottkő) is. Szépek és egyszerűek a kertben a kavics- vagy a zúzottkő felülettel kialakított betonlapok, melyek csúszásgátlósága is megfelelő. 
Burkolatfajták 
Az öntött betonburkolat továbbfejlesztett, esztétikus és nagyobb állóképességű változata a nyomottbeton-burkolat, amely speciális készítési technológiával, erősített és anyagában színezett, felületét pedig különböző nyomóformákkal változatos burkolati mintákkal alakítják ki. Segítségükkel még az aknafedlapok sokszor gondot jelentő burkolása is megoldható. 
Nagyon jól felhasználhatók a sokféle formában és színben kapható kiselemes betonburkolatok. A tömörítési praktikáknak köszönhetően sokkal tűrőképesebbek, mint a házilag öntött betonburkolatok. A burkolat lelke itt is a lerakás módja, ajánlott a széleken szegélykő és szegélyelem használata. 
Különösen hangulatos felületet adnak a téglaburkolatok, a hagyományos falburkoló téglák azonban nem jók e célra, speciális, fagyálló klinker burkolótéglát használjunk. 
 
A gumitégla burkolat nagyon hasznos olyan felületeken, ahol lényeges a rugalmasság és a csúszásgátlás, tehát játszótereken, hinták, csúszdák alatt, illetve úszó- és fürdőmedencék partján. Nem jelenti a játszó gyerekek - vattába csomagolását?, hiszen az esés nem fájdalmatlan, de tompítja a hatásokat, és adott esetben életet menthet. Igaz, elég borsos ára elrettenthet házi kerti alkalmazásától, ezért jól át kell gondolni, hol szükséges igazán. 
 
Igen szép kerti burkolat készíthető a különböző terméskövekből, akár habarcsba rakva, akár gyepfúgával kialakítva kellemes, természetes hatást nyújtanak. A választásnál fontos figyelni a fagyállóságra. Kellemes kerti képet nyújt, ha a teraszok, pihenők terméskő burkolatához ugyanilyen tipegősoron juthatunk el. Sokféle típust találunk a szakkereskedőknél az egyszerűbb homokkőtől a mészkövön át a drágább porfir- vagy gránitburkolatig. Figyeljünk az épületen megjelenő anyagokra, a színösszeállításra, a kert hangulatára és nem utolsósorban anyagi lehetőségeinkre. A terméskövek közé sorolhatók a bazalt vagy andezit kis- és nagykockakövek is, ezekhez időnként egészen jutányos áron lehet hozzájutni a régi útburkolatok cseréje miatt. Különösen a kiskockakőből különböző lerakási módokkal nagyon szép, igényes kerti burkolat készíthető. 
 

Faburkolat, gyöngykavics 

Szerencsére ma már több cég is gyárt, forgalmaz faanyagvédelemmel ellátott telített faburkolatot. A legkönnyebben kivitelezhetők, lerakhatók a lécfelületű fa járólapok, amelyeket az előre gyártott betonlapokhoz hasonlóan alapozott felületre egymás mellé sorolhatunk. Talán az átlósan lécezett a legszebb. A farönk szeleteket összefogó falap is nagyon izgalmas mintázatot ad, ez a típus nedves időben is biztonságos. Ugyanilyen felületi látványt nyújt, de sokkal tartósabb és kötetlenebb burkolati kialakítást tesz lehetővé, ha vastagabb farönköket egyenként behelyezve alakítunk ki burkolatot. Ennek kivitelezése azonban nagyobb jártasságot és türelmet igényel. Hasonló, de egyenletesebb felületet adó, jellegzetes, régi korokat idéző fa burkolóelem a fakocka, amelyből nagyon szép kerti burkolat alakítható ki. Kellemes, ruganyos, erdei jellegű kerti utat nyerhetünk fenyőfakéreg mulcsból, amely többféle méretben és minőségben kapható zsákos kiszerelésben. Az útszegélyt farönkökből vagy cölöpsorból, esetleg telített gömbfából készítsük, kéreggel kitöltve a szegélyek közti sávot is. 

Hasonló funkciójú, alkalmi átjárásra megfelelő burkolatok a gyöngykavicsból vagy zúzottkőből kialakított felületek. Különleges karaktert ad kertünknek, ha tóparton vagy egy ritkábban használt úton ezekbe süllyeszthetjük a vízparti és vízpartimitáló, vagy a szárazság- és melegtűrő növényeket. 

Igen nagy választék áll tehát rendelkezésünkre, de ne felejtsük, ha burkolt felületekről van szó, itt is érvényes a régi igazság: a kevesebb néha több!

  

Kertépítés Keszthelyen, Kertépítés Balatonfüreden, Kertépítés Veszprémben, Veszprém megyei kertépítő, Kertépítés, Folly kertépítés, Folly kertészet, öntözéstechnika, kertépítészeti tervezés

 

Impresszum | | | Tartalom: Folly Kert *Badacsonytomaj* 1995 - 2023 | Counter: 88330 / 149040
Folly Péter | Badacsonytomaj | Folly Kertépítés Badacsonytomaj | Kertépítés Balatonfüreden | Keszthelyen Kertépítés | Kertépítés Veszprémben
Kertépítés Folly Bt-vel akár Balatonfüreden, Veszprémben vagy Keszthelyen mi mindig rendelkezésére állunk
Start: 2012.12.15. + SEO 2015.02.09

Kertépítés Keszthelyen, Balatonfüreden, Veszprémben. Kertépítés Veszprém megyében. Kerttervezés, kertfenntartás és kertépítés Keszthely - Balatonfüred - Veszprém vonalon. A Folly kert kertépítő csapata Veszprém megye egész területén rendelkezésére áll. Hívjon minket!

Bezárás Bezár

Web Site Impresszum

Kertépítés Keszthely - Balatonfüred - Veszprém vonalon, valamint kerttervezés, kertgondozás az Ön elképzelései szerint! Családi pihenőkertek tervezése, építése, fenntartása.

Tulajdonos: Folly Péter

Kapcsolat: Badacsonytomaj

Címsorszöveg: Kreatív ötletek - | Folly Kert - Kertépítés Keszthelyen, Balatonfüreden, Veszprémben - Kertépítés magas fokon! | Kertépítés Keszthely - Balatonfüred - Veszprém vonalon, valamint kerttervezés, kertgondozás az Ön elképzelései szerint! Családi pihenőkertek tervezése, építése, fenntartása.

Szlogen:

Linkfelhő: kertépítés, kertépítés Balatonfüreden, Folly kertépítés Veszprém, Folly kertészet, kertépítés Keszthelyen, öntözéstechnika, kertépítészeti tervezés, gyepesítés profi módon, Folly kertfenntartás, Badacsonytomaji kertépítő, tomaji faiskola, folly kert keszthelyi kertépítő, Folly Péter, Balatonfüredi kertépítő

Készült:Start: 2012.12.15. + SEO 2015.02.09

Kereső oldalak: | Creatix Kereső | Google kereső


Bezárás Bezár

Bezárás Bezár